söndag, maj 24, 2015

så här fyndar du på loppis i stockholmsområdet

det var längesedan jag fyndade på stockholmsloppisar. allt för aggressiv prissättning och omfördelning av fina prylar till återvinningskedjornas finvintagebutiker har gjort de tio senaste åren till ganska tråkiga loppisäventyr (i alla fall enligt min nostalgiska ådra som kommer ihåg hur lätt det var att fynda på 90-talet. synd bara att man inte hade någon smak). men idag på myrorna i ropsten var loppisletandet rena himmelriket!

jag har märkt tre saker som avgör om din loppisrunda blir himmel eller pannkaka. vi kan kalla dem den heliga tre-enigheten i emmas loppisfilosfi. de första två har att göra med konkurrensen från andra:

1) det är mycket lättare att fynda något två-tre dagar innan löning.
2) semestertider är bra fyndartider.

den tredje punkten motar eventuell uppgivenhet i grind:

3) du är bäst rustad för den grundliga genomgång som krävs för att rota fram fynd om du inte är kissnödig/törstig/hungrig.

sen skulle jag också vilja skriva något om att ett fynd kommer sällan ensam. jag tror det har att göra med en grad av öppenhet på något plan, blott djupare än en öppen plånbok. vad som är ett fynd den ena dagen kan vara kattskit den andra av någon konstig anledning. men jag måste nog fundera lite mer för att kunna formulera något vettigt kring detta konsumentbeteende.

i alla fall, jag måste faktiskt visa mina fantastiska fynd. kanske inte så speciella, men med stockholmsmått fantastiskt billigt
IMG_5312_liten
somriga sandaletter, 50 kr
båtringad t–shirt 60 kr (kanske lite väl skojigt motiv, ser inte mycket ut för världen men sitter verkligen supersnyggt)
fem superfina småskedar från 50-talet, 15 kr
en ljusstake i mässing, 25 kr
tallrik grön anna, från rörstrand, 35 kr
stadiga mjölkglas i pressat glas, 15 kr styck
en fluga i sammet, 75 kr (muta till calle så han inte ska gnälla på att jag kommer hem med en massa grejer)
samt
IMG_5326_liten
den finaste finaste glasburken i blåaktigt glas, 35 kr. jag hade en lite större sådan men den gick sönder för några år sedan. har sett en likadan på stadsmissionen på hantverkargatan för 200(!) kr men det är skam på torra land-varning. den fanns kvar i flera månader så jag antar att deras besökare också höll med om detta (förutom den som köpte dårå).
dessutom
IMG_5302_liten
en fin new yorker-poster som kommer bli ännu finare när jag byter ram. hade kostat 50 kr, men det var 50% rabatt på alla tavlor så jag fick den för 25 kr.

det roligaste enligt katterna? IMG_5342_liten IMG_5335_liten IMG_5355_liten
ja, det är ju omslagspappret. som vanligt.

3 kommentarer

egoistiska egon sa...

New York-tavlan!!! Herrejävlar vad snygg.

Johanna sa...

Vad egoistiska egon sa.

Emma Danielsson sa...

@johanna & @egoistiska egon: ja, jag är så schuukt nöjd! billig från början men med 50% löjligt billig!

© nostalgifabriken
Maira Gall