måndag, augusti 05, 2013

roadtrip i usa 5: backed by the river, fronted by the grave i clarksdale

jag ber redan nu om ursäkt för att det här kommer bli ett inlägg med galet mycket bilder. förlåt förlåt.

nåväl, efter en färd genom ett hysteriskt grönt mississippidelta nådde vi lagom till solnedgången clarksdale i mississippi. på ytan är det en rätt sömnig stad men gillar du blues har du kommit helt rätt. clarksdale sägs vara bluesens vagga och många blueslegendarer har antingen fötts, bott, träffat djävulen eller dött här.

shack upp inn, clarksdale, ms shack upp inn, clarksdale, ms shack upp inn, clarksdale, ms shack upp inn, clarksdale, ms shack upp inn, clarksdale, ms shack upp inn, clarksdale, ms vi hade hyrt stugor på the shack up inn, ett tjugotal gamla arrendebostäder från 1920-talet som ligger på hopson plantation, som var en av de största bomullsplantagerna i södern när det var i bruk, med nära en miljon familjer som slet ute på bomullsfälten.

IMG_9696 husen har namn som crossroads schack, tinth shack eller som här, legends schack.

IMG_9701 IMG_9697 IMG_9732liten shack up inn vi bodde i office schack. efter att ha bekantat oss med verandan åkte vi in mot stan.

IMG_9753 där var det dags att bekanta sig med en annan sida av clarksdale, nämligen musiken och maten. vi styrde kosan mot red's lounge – en jukejoint med en svåröverträffad tagline: backed by the river, fronted by the grave. genialiteten i påståendet underlättas i och för sig genom det faktum att red's bor granne med en kyrkogård.

om du undrar vad det är som ryker utanför så kan jag meddela att det är en gigantisk grill där jag senare råkade handla ribs för ett smärre kompani. lätt hänt när man besvarar frågan "how many slabs do you want?" med "two" och inte har en blekaste vad en slab är för något. jaja.

IMG_9762 IMG_9758färg IMG_9767 vi lyckades få bordet precis vid scenen (eller ja, scen och scen, vi satt typ i knät på bluesorkestern) och blev därför ett lätt byte för diverse sångövningar, dansuppbjudningar och annat som man som svensk upplever med skräck och inte blandad förtjusning.

IMG_9803 johanna verkar dock ganska nöjd med uppvaktningen.

IMG_9810sedan blev det dans och allmänt hadiraj. en mycket bra kväll med andra ord.

Inga kommentarer

© nostalgifabriken
Maira Gall