måndag, augusti 12, 2013

roadtrip i usa 6: cross road blues, graceland och en hemsökt jukebox

följande dag stod tre saker att göra på listan innan vi lämnade clarksdale.

1. gå på delta blues-museet, check. IMG_9827 IMG_9828 IMG_9836liten 2. se den berömda vägkorsningen där hwy 61 och 49 möter varandra, check. enligt sägnen var det där robert johnson mötte djävulen för att få en välstämd gitarr och en jädra massa talang i utbyte mot sin själ.

även: titta på man över trettio som lever ut sin pubertala musikdröm, check.

IMG_9832 IMG_9839
3. äta lunch på det legendariska abe's bar-b-q, check. ryktet säger att man ska ta sikte på ribsen men eftersom gårdagen bjöd på ribs galore valde vi annat på menyn. sedan lämnade vi bluesen och puttrade vidare på hwy 61 och upp till lite soul och rock 'n' roll.

IMG_9841liten vi hamnade till slut framför det här ganska kända huset.

IMG_9842 den allmänna uppfattningen om graceland är att det är ett excentriskt kitschpalats. och ja, visst finns det en del inredningsdetaljer som aldrig skulle komma över min tröskel (se ovan), men elvis kan ju inte riktigt hjälpa att han gick och dog under ett decennium som inte sparade på krutet med varken form, färg eller andra excesser. jämför detta med hur det såg ut i våra föräldrars hem på sjuttiotalet, med brun plysch, röd manchester, gul plast och en jäkla massa furu och helt plötsligt känns detta lite ljust och fräscht (även om jag inte riktigt förstår varför man har vit heltäckningsmatta i ett land där man aldrig tar av sig skorna inomhus). själva huset är inte heller sådär överdrivet vräkigt i storlek, tänk dig saltsjöbadsvilla modell större. finns ju artister som har större walk in closet än detta nuförtiden.

IMG_9856 IMG_9872 sedan var det dags att göra resten av memphis.

IMG_9875 IMG_98812 vilket i nio turistfall av tio betyder att man går till beale street, en gågata med en massa medelålders människor som går från bar till bar för att dricka öl och lyssna på musik. måttligt intressant, men neonljusen var väldigt fina i alla fall.

IMG_9897 IMG_9889 vi gick istället vidare till ett hamburgerställe slash bar som heter earnestine and hazel's. på femtiotalet ägdes stället av två systrar som utöver att ge stället dess namn också gjorde om övervåningen till en bordell. själva övervåningen är öppen så man kan gå upp och titta, fast nu är sängarna utbytta mot bord och stolar. bordellviben finns dock fortfarande kvar i mycket hög grad.

personalen hävdar att det spökar på earnestine and hazel's. mestadels är det snälla och festglada spöken med humor och som ger barpersonalen dricks under tröga kvällar. jukeboxen lever också sitt eget liv, ibland tvärvägrar den att spela musik under flera veckor för att helt plötsligt börja igen, och trots att den är inprogrammerad att spela de mest populära musiklistorna påstås det att den istället spelar låtar som reflekterar konversationerna vid borden.

IMG_9907 dag två i memphis delade vi upp oss. calle ville ner med soulen och gick på staxmuseet. jag, johanna och johan var lite mer rock 'n' roll och tog en tur till den legendariska sun studio där bland andra johnny cash, roy orbison och b.b king spelat in plattor. det var också här som elvis presley tog sina första stapplande höftrullningar, precis på den här platsen som vår fantastiska guide visar. sedan tog vi på oss cowboyhatten, hartsade bootsen och honky tonkade oss upp mot countryns huvudstad, men mer om det sen.

psst. dag ett i clarksdale hittar du här.

Inga kommentarer

© nostalgifabriken
Maira Gall