tisdag, oktober 12, 2010

det dolda 50-talet – bland bögar, soldater och parker

i ♥ twilight books
foto: http://www.flickr.com/photos/dearliv/
de senaste dagarna har gått i fortbildningens tecken. i lördags var jag på en döspännande föreläsning av min vän doktorand-jenny om tidigmoderna begravningsskick och i går hartsade jag pupporna och jazzade ner till medborgarhuset där den pensionerade sjuksköterskan paul trossö berättade om hur det var att leva som homosexuell på femtiotalet. vi snackar hemliga barer i klarakvarteren, gaycruising i humlegården och hårresande historier om haijbyaffären och kejneaffären. ända sedan jag läste birgitta stenbergs kultklassiker apelsinmannen har jag varit nästan sjukligt fascinerad av den här mer okända sidan av femtiotalet. fantastiskt att få höra historier av någon som var med när det begav sig så att säga.

extra gulligt var att jag fick ett meddelande på telefonsvararen som bekräftade min bokning: "hej, vi har försökt att skicka en bekräftelseanmälan till dig via mejl, men du har nog skrivit fel mejladress. jag vill i alla fall berätta att du har en plats och du är jättevälkommen ikväll. vi serverar paj och pilsner i pausen, det kostar 40 kronor. vi ses klockan 18, hej hej".

älska!


translation:
yesterday, i attended a lecture about how it was to live as a homosexual in stockholm in the fifties. the lecture was named the hidden fifties and contained a lot of stories about secret gaybars and where the gay crusing occurred. very interesting!

Inga kommentarer

© nostalgifabriken
Maira Gall