tisdag, juli 27, 2010

million dollar highway

riktig frukost

sista morgonen i durango gällde det att äta duktigt, för nu var det seriös sightseeing som gällde. vi skulle nämligen åka upp på små slingriga vägar upp i bergen, mot den gamla gruvstaden silverton och in i utah. en sträcka av vägen kallas million dollar highway, lite oklart varför. en del påstår att det kostade en miljon dollar att bygga vägen, andra påstår att i fyllningen av vägen ligger det malm för en miljon dollar i värde.

million dollar highway

million dollar highway

den här vägen är inget för räddharar, på sina ställen är det rejält brant (inga skyddsräcken här inte). men naturen gör det absolut värt det. de öde gruvbyarna mellan de vackert kolorerade bergen var bland det vackraste jag har sett i hela mitt liv.

silverton

silverton - mer vilda västern än så här blir det knappast. nu är hästarna utbytta mot bilar, men jag läste någonstans i en blogg att på sjuttiotalet var det fortfarande vanligt att hästar stod parkerade utanför butikerna på gatan.

grand junction

på kvällen tog vi in på ett motell i grand junction där inte mycket hade hänt sedan sextiotalet. på balkongen hade de eamesstolar - eller ja, kopior av dem.

grand junction

arches national park

dagen efter var det dags för ytterligare en scenisk väg, arches national park. det är ett bergsområde med över 2000 naturligt formade stenbågar (och en hel del andra intressanta stenformationer. den här formationen kallas the three gossips).

arches national park

arches national park

double arch ligger ca 200 meter från en parkering. under promenaden varnas man för mountain lions. man ska absolut inte gå själv och man ska absolut inte jogga runt i området. det är farligt att jogga, det har jag ju sagt hela tiden ...

Inga kommentarer

© nostalgifabriken
Maira Gall