torsdag, november 26, 2015

så gör du för att spärra mobilen vid stöld

det här med att jag ogillar hösten är inget nytt, men november har varit extra tung i år tycker jag.

på makronivå får jag ångest av världsläget och tidningsrubrikerna. jag tänker inte bara påflyktingströmmar och terrordåd, vad skulle hända om vi exempelvis blev ockuperade av en främmande makt? 200 år av fred är ingen garanti, det är snarare ett stort jävla undantag här i världen. perfekta tankar att sysselsätta sig med när man egentligen ska sova ...

på nivån allmänt välmående får jag ångest av mörkret. en månad kvar. sen vänder det. sakta.

på nivån i-landsproblem får jag ångest över tredje veckan utan toalett och dusch i lägenheten. badrumsrenoveringen går som planerat och jag duschar på jobbet eller friskis och går på toa i tvättstugan. men det känns som att jag bor i kappsäck då det är minutiös planering varje kväll för att komma ihåg att stoppa ner allt viktigt i väskan. det värsta som hänt hittills är att jag glömt strumpbyxor en dag, men hade lyckligtvis ett par termotights på jobbet som räddade situationen.

jag blev dessutom av med min nya mobil i förrgår. på jakt efter blåa äggkoppar (ovärdigt nr 1) blev jag ficktjuvad inne på stadsmissionen på nytorget (ovärdigt nr 2). jag kan tyvärr inte göra så mycket åt världsläget, men jag kan däremot ge ett par handfasta tips för att glädjedöda för den som snor mobiler.


spärra iphone vid stöld

vi tar det i ordning, det mest akuta först:

1) polisanmäl
har du inte tillgång till telefon kan du göra det på internet här. du behöver ditt imei-nummer som står på klisterlappen på originalkartongen. spara gärna anmälan som pdf, kan vara bra att ha till försäkringsbolag etc.

2) radera all data på mobilen med hitta iphone
genom att logga in på ditt icloudkonto kan du se vart telefonen befinner sig. här kan du också göra så att all data i telefonen raderas så fort någon försöker ansluta telefonen till internet. vilket tjuven som synes alltså gjorde klockan tio i förrgår ...

Skärmavbild 2015-11-26 kl. 19.40.29
obs att du måste göra detta innan du spärrar sim-kortet. jag mejlade in min anmälan så egentligen gjorde jag lite tvärtom, men hann alltså innan spärren gick igenom.

3) spärra SIM-kort
kontakta din mobiloperatör:

Telia
Tele 2
Tre (tyvärr bara via telefon?)
Telenor

operatörerna kan också ordna så att telefonen blir obrukbar (moahaha). ha imei-numret redo om du vill glädjedöda lite extra i så fall.

4) ändra lösenord
ändra alla lösenord för sinnesfridens skull, även om du har hitta iphone. handen på hjärtat, det kanske är dags att byta ändå? jag började i prioritetsordning mejladress och sedan facebook eftersom jag har så många andra inlogg till annat via facebook.

liten checklista på de vanligaste plattformarna att bocka av

mejl
jobbmejl
facebook
instagram
linkedin
pinterest
flickr
spotify

5) ta bort mobilt bankid
kontakta din bank och be dem ta bort ditt bank-id på den stulna telefonen. du behöver inte be dem ta bort swish eftersom det är knutet till ditt telefonnummer.

6) till sist, ett par tips till nästa telefon 
det här borde ju egentligen stå allra först, men det är ju himla lätt att vara efterklok så jag listar det här sist. följande saker saker kommer jag att göra på nästa telefon för att visa min kärlek:

- aktivera kodlås (hade alltså detta även på förra telefonen, tack gud)
- aktivera hitta iphone (inställningar - icloud - hitta iphone, tack gud igen)
- håll koll på imei-numret (slå *#06# på telefonen eller spar originalkartong, tack gud osv)
- säkerhetsuppdatera ofta (jaja, vad är ett par foton på katter och frukostar egentligen?)
- inte ha hörlurar som synligt leder ner i fickan. det är som en stor blinkade pil i neon som säger att i slutet av den här lilla regnbågen finns en guldskatt. (veckans mest dyrköpta läxa ...)

2 kommentarer

Cecilia sa...

Hatar kodlåset men är nu installerat. Får andnöd av att tänka på att telefonen kan försvinna.

Emma Danielsson sa...

ja, det är liksom ytterligare en kod att ha i huvudet. men så värt det @cecilia!

© nostalgifabriken
Maira Gall