söndag, april 27, 2014

dag tre i istanbul – fler irrfärder i österled

dag tre i istanbul bestämde vi oss för att det kunde vara trevligt att riva av ett världsarv, så vi knallade över galatabron igen och styrde stegen mot hagia sofia. kyrkan byggdes på 500-talet men efter konstantinopels fall på 1400-talet blev byggnaden moské. för oss nordbor är den nog mest känd för sitt runklotter på en balustrad på övervåningen och för dig som sov på historielektionerna kan jag meddela handel och lite härj förde vikingarna ända till miklagård kring 800-talet och framåt. där fick de sedermera tillåtelse att bedriva handel och även tjäna i den kejserliga armén.
Hagia Sofia, Istanbul litenHagia Sofia, Istanbul liten Hagia Sofia, Istanbul litenHagia Sofia, Istanbul liten Cat in Hagia Sofia, Istanbul liten
vi träffade också på en museikatt. hej hej katten! IMG_4461
efter att ha släpat runt mina mer och mer missnöjda medresenärer till varenda prång och skrymsle i den gamla kyrkan hittade vi äntligen runinskrifterna. stort ögonblick för arkeologen i sällskapet, platt fall för övriga (nu rätt hungriga) medlemmar i sällskapet som klagade på klottrets ringa storlek. så någonstans där bestämde vi oss för att leta upp en takbar för att fylla på energidepåerna.
K liten
On a rooftop bar, Fatih, Istanbul liten
Turkish coffee liten
turkiskt kaffe, vilken fantastisk uppfinning!
Fatih, Istanbul liten Gulhane park, Istanbul liten Fatih, Istanbul liten
efter mat och sol delade vi upp oss. andreas och katarina ville kolla in den asiatiska sidan och jag och hanna begav oss på jakt efter en loppmarknad som skulle äga rum varje söndag i närheten av kücuk pazar caddesi.
Fatih, Istanbul liten Fatih, Istanbul liten IMG_4469
vår vana trogen gick det sådär att hitta, antingen var vi för sent ute på eftermiddagen eller så hamnade vi  (rätt troligt) på en helt annan gata. vi hittade däremot en mycket trevlig marknadsgata (som då alltså eventuellt är kücuk pazar caddesi eller någon parallellgata).
IMG_4456
vid ett fruktstånd köpte vi små frukter som såg ut som omogna plommon, fast det var det nog inte. någon som vet vad det är för något?
IMG_4460
IMG_4458
sedan gick vi tillbaka över bron till vår stadsdel och tittade på lite fler katter innan det var dags att möta upp de andra. alltså detta crazy cat lady haven!
IMG_4485

2 kommentarer

Anonym sa...

Hej,

Frukten är vad vi kallar "gröna plommon" (yesil erik) på turkiska. Det är annan slags plommon så de är faktiskt mogna. Du kan hitta dem på marknaden på Hötorget men de är inte lika fräscha som de som säljs i Turkiet (beror kanske på resan därifrån). =)

Tips: Man kan salta lite lätt och äta dem också.

Kul att ni hade en trevlig resa!

/Gözde

Emma Danielsson sa...

ah, då var det något plommonliknande alltså. och tack för tipset om var man kan köpa dem i stan, ska definitivt kollas upp!

© nostalgifabriken
Maira Gall