onsdag, oktober 27, 2010

sexpack oktober

matrjosjkas in my kitchen
åhh, just det. höll på att glömma ett sexpack musik oktober.

translation:

a sixpack of music for you guys with spotify.

tisdag, oktober 26, 2010

historypin - min nya besatthet?

historypin, vad är det för en lattjo liten kartpryl jag har datat upp?

jo, med den kan du se hur det såg ut på mammas gata innan mamma ens var påtänkt och jämföra med hur det ser ut idag. har du några gamla bilder som ligger bortglömda i någon byrålåda kan du ladda upp dem på sajten – tillsammans med en liten bakgrundshistoria om fotot om du så vill. nya bilder kommer upp för var dag som går och jag förutspår att detta kommer bli min nya internetbesatthet.



känner du igen dig (trots crappiga skärmdumpar)?



translation:
historypin is a new site where you can watch old pictures from your own backyard – literally – and compare it with how it looks today. and if you have any old pictures of your own, you can upload them for all to see. and even add a little story to them. i'm predicting that this'll be my new internet addiction!

fredag, oktober 22, 2010

pre-snöfallet

knappt har man avverkat måndagen förrän det är fredag igen (inte mig emot egentligen). det enda tråkiga är att man inte riktigt hinner med att blogga loss, än mindre att hitta bra blogguppslag. så vi tar en favorit i repris: kollar vad jag hade för mig förra helgen, det vill säga pre-snöfallet.

sunday stroll
vi hade i alla fall tur med vädret. jag tog en promenad.

sunday stroll
fotade ett träd.

sunday stroll
köade gubbarna till debaser? nej, de skulle på den där dn-grejen "vi låser upp en massa hemliga underjordiska rum för folk med dn-kort".

sunday stroll
medan deras karlar köade till underjorden så stod tanterna i kö till nordiska museets utställning med tema chokladbonanza. men det hade jag inte tid med för jag skulle möta upp lite folk för att göra det man gör när man är på djurgården.

sunday stroll
det vill säga promenera till rosendals trädgård.

sunday stroll
och knota lite över köerna, priset och det faktum att man fick äta soppa med tesked för att alla andra skedar var upptagna.

sunday stroll
men sedan blev jag på väldigt gott humör igen när jag fick se den här blyga cockerspanieln.

sunday stroll
hej på dej, hoppas din husse eller matte inte dröjde för länge.

sunday stroll
sunday stroll
vi kollade på någon slags lantbruksinstallation.

sunday stroll
och vandrade sedan hem i solnedgången.

nu ska jag äta moules frites och kicka igång fredagsmyzet, vi hörs.

translation:
these autumn weeks pass by really fast right now. friday comes fast, which is fun in a way, but there seem to be so little time for me to blog or to come up with good blog ideas. so, i'll just show you what i did last weekend.

söndag, oktober 17, 2010

minisemester

det gäller att passa på när det bjuds på fint höstväder, så i fredags tog vi ut en semesterdag och åkte till tomas mormors land.

enjoying autumn
enjoying autumn
enjoying autumn
vi gjorde väldigt höstiga saker. som att plocka skogens sista trattkantareller och myrens första tranbär. tranbären kan man blanda upp med lingon och koka sylt på. väldigt gott blir det om man tillsätter en gnutta kanel också.

enjoying autumn
den sörmländska känslan ville inte riktigt infinna sig. det kändes mer som norrland (förstärktes av att jag hela tiden på myren gick runt och nynnade på jokk-reklamens "från vildmarken av äkta bär").

enjoying autumn
enjoying autumn
solen sken men det var kallt som sjutton. jag tog dagen till ära på mig mössan som gör att jag ser ut som en mikrofon. eller som bättre hälften säger: äldre man på youghurtpaket-mössan.

enjoying autumn
enjoying autumn
när det började skymma tog vi våra trattkantareller och tranbär och begav oss in mot stan igen.

translation:

me and my better half took a day off from the office for going out in the countryside. we picked the last tunnel chanterells for this season and the first cranberries this autumn. very laplandish!

torsdag, oktober 14, 2010

take me home country roads

idag känner jag för en hommage till hösten. därför nynnar jag på john denver och googlar smörbilder på blue ridge parkway.
Linn Cove Viaduct
Blue Ridge Sunrise
Sunset, Blue Ridge Parkway.
overlook 06
CRW_4362
Mabry Mill in Autumn, Blue Ridge Parkway, Virginia
klicka på bilderna för att se vem som fotat.

translation:
autumn is here for real. i celebrate it by listening to john denvers "take me home, country roads" and googling lovely pictures of blue ridge parkway.

tisdag, oktober 12, 2010

det dolda 50-talet – bland bögar, soldater och parker

i ♥ twilight books
foto: http://www.flickr.com/photos/dearliv/
de senaste dagarna har gått i fortbildningens tecken. i lördags var jag på en döspännande föreläsning av min vän doktorand-jenny om tidigmoderna begravningsskick och i går hartsade jag pupporna och jazzade ner till medborgarhuset där den pensionerade sjuksköterskan paul trossö berättade om hur det var att leva som homosexuell på femtiotalet. vi snackar hemliga barer i klarakvarteren, gaycruising i humlegården och hårresande historier om haijbyaffären och kejneaffären. ända sedan jag läste birgitta stenbergs kultklassiker apelsinmannen har jag varit nästan sjukligt fascinerad av den här mer okända sidan av femtiotalet. fantastiskt att få höra historier av någon som var med när det begav sig så att säga.

extra gulligt var att jag fick ett meddelande på telefonsvararen som bekräftade min bokning: "hej, vi har försökt att skicka en bekräftelseanmälan till dig via mejl, men du har nog skrivit fel mejladress. jag vill i alla fall berätta att du har en plats och du är jättevälkommen ikväll. vi serverar paj och pilsner i pausen, det kostar 40 kronor. vi ses klockan 18, hej hej".

älska!


translation:
yesterday, i attended a lecture about how it was to live as a homosexual in stockholm in the fifties. the lecture was named the hidden fifties and contained a lot of stories about secret gaybars and where the gay crusing occurred. very interesting!

söndag, oktober 10, 2010

veckan i bilder (med betoning på helgen)

idag är jag för trött för att komma på något vettigt att skriva. så jag gör det enkelt för mig och visar vad jag har fotat under veckan. den som är på jakt efter ett substansfullt inlägg får vackert vänta tills krafterna återvänt.

the weekend in pictures
nån dag regnade det.

the weekend in pictures
tårtan gick in i en plastpåse.

the weekend in pictures
jag och johanna gick på hem & villamässan. där såg jag en pangsnygg tapet från sandbergs tapeter som heter mr & mrs collins. som kronisk prylälskare i allmänhet och notorisk loppisfyndare i synnerhet blev jag och tapeten genast bundisar och polare.

the weekend in pictures
sedan tog vi en tur till gamla stan.

the weekend in pictures
där blev jag bjuden på afternoon tea på tehuset chaikana.

the weekend in pictures

the weekend in pictures
tack johanna, det var fantastiskt.

the weekend in pictures
sen blev jag sugen på mer te, så jag tog mig en teblomma när jag kom hem.

the weekend in pictures
teblomman är inköpt på den legendariska tebutiken kränku i visby. snyggt men inte pråligt, sa fan och målade svansen grön. och självklart inte sådär jättegott.

the weekend in pictures
sen gick jag de 310 metrarna från mig till min vän ann för lite rajraj och trevligheter.

the weekend in pictures
vi pratade om internet, guilty pleasure-musik och alien abductions. mycket spirituellt, eh.

the weekend in pictures
det var nog alles för den här veckan tror jag.

translation:

i'm too tired to write anything substantial, so i'll just show you what i photographed this week.

onsdag, oktober 06, 2010

projekt polaroid v 2.0

man kan nog säga att mitt projekt polaroid har gått i stå. min första polaroidkamera, en polaroid 635, har inte riktigt levererat. den har dock giltigt förfall eftersom den köptes på loppis för en tjuga. att köpa rätt film till en polaroidkamera visade sig sedan utgöra en smärre vetenskap, men efter att ha gått på ett par minor parades rätt film ihop med rätt kamera (som i sin iver spruttade ut tre helt svarta polaroidbilder på raken och sedan inget. nada. rien. dött).

polaroidkamera nummer två och tre inköptes också på loppis, men lånades raskt ut till en vän. till den ena kameran tillverkas inga filmer längre, men till den sistnämnda kan man faktiskt använda två sorters film (bra för mig som verkar ha lite problem med det där). en fjärde har det faktiskt blivit också, men den har jag städat bort någonstans.

jag tänkte ju att det fick vara nog med polaroidkameror nu, men så väntade den här fantasiska saken av metall och (fusk)läder på mig under förra veckans loppistur.

polaroid sx-70
polaroid sx-70
polaroid sx-70
till skillnad från mina tidigare polaroidkameror kan man faktiskt se när objektet är i eller utanför fokus. blixtar och dunder, tekniska under!

polaroid sx-70
jag lovar dig min fina, lilla polaroidkamera att jag ska ta hand om dig på bästa sätt och mata dig med (rätt) film. alldeles snart, jag lovar. på riktigt. jättesnart.

i väntan på mina revolutionerande bilder av katter och andra oväsentligheter kan ni kolla in min vän kentson och hans liv som polaroid individ.

ps. jag stekte buenothemet. det var mig övermäktigt. anar en likhet mellan det projektet och det här. nästa vecka kommer jag obsessa över något nytt med största sannolikhet.

translation:
after some failures with my polaroid project i bought a new polaroid camera, thinking that this will help me through the hard times. although i better start buying some polaroid film instead of all these cameras ...

lördag, oktober 02, 2010

trött på bueno redan, surfar tallrikar istället

som du ser har jag ändrat om lite på bloggen till det här nya fina templatet bueno. problemet är att jag måste greja om en massa för att det ska se bra ut och jag har liksom ingen ork att hålla på å krusa för den där förbaskade html-mallen med googling och klippa och klistra och ha mig. (någon som vet hur man får bort de där färgkanterna kring bilderna? och hur man länkar kategoriraden däruppe till ett innehåll? det är sånt jag borde hålla på med nu istället för att skriva inlägg).

men vad gör jag istället? jo, jag surfar tallrikar. såna man har på väggen. extremt oumbärligt.

lisa bengtsson känns som en ypperlig start att börja sin tallrikssurf på. hennes tallrikskollektion oss kvinnor emellan fungerar ju faktiskt både att äta på och att ha på väggen.


för en som måste smyga in sina fynd i hemmet och har en kille som föredrar funktion framför form är det ju en fördel om de saker jag släpar hem faktiskt går att använda. men eftersom jag redan har fyllt lisatallrikskvoten hemma letade jag mig vidare. och hamnade hos beat up creations.

i deras etsyshop fastnade jag bland annat för den här tallriken. omdöme aprolig om du frågar mig. men den stora frågan är: kan man lägga mat på denna militäriska primat? svar ja. de flesta tallrikarna är dessutom diskmaskinståliga.

vill man fortsätta på zombievågen kan man ta intresset slash besattheten ett steg längre med den här tallriken.

sedan återstår den stora frågan: finns det något för oss crazy cat ladies då?

 har påven rolig mössa? svaret är ju självklart. en sån här tallrik borde varje varje crazy cat lady värd namnet äta från. förresten har allt prat om mat gjort mig hungrig, så nu ska sluta hänga vid datan och göra frukost, hejsvejs.


translation: 
i'm having some problems (i e not much patience) with my new blog template. instead i surf the web for dinner plates. very indespensable choice of activity ...
© nostalgifabriken
Maira Gall