torsdag, april 04, 2013

en reseguide till budapest slash östblocksparis

ett av mina absoluta favoritresemål är budapest. snåltanten i mig uppskattar att resan dit, boende och mat fortfarande är superbilligt. semesterdagskalkyleraren i mig älskar att stan är så pass stor att den känns som en storstad samtidigt som den är så pass liten att en långweekend funkar bra. nostalgikern i mig gillar att glansen från la belle epoque finns kvar, men kräver att man gnuggar lite för att den ska komma fram igen. addera sedan lite östeuropa och bilden är komplett.
budapest from buda side budapest, new year's 2008
metroklub, budapest

boende
vill du ha ett annorlunda men billigt boende och inte har något emot att dela badrum med andra kan jag rekommendera ett hostel som heter lavender circus. vandrarhemmet är en äldre ex-flådig paradvåning och rummen kan vara uppåt 45 kvm stora. föreståndaren är konstnär och har inrett hela lägenheten med egen konst och på kvällarna kan man sitta ute på loftgången, dricka vin och spela kort innan man går ut i natten.
interior from lavender circus, budapest lavender circus balcony, budapest
senaste gången jag var i budapest hade jag dock kommit upp mig i smöret och bodde på ett av stans schysstare hotell. lyxlirarlivet stördes dock aningen av att hotellreceptionisten frågade oss om vi verkligen hade hittat rätt. "this is boscolo hotel, are you sure that you've come to the right place?".så mycket för att smälta in i smöret...

äta och dricka
inför det här inlägget gick jag igenom lite anteckningar vad gäller tips på restauranger i budapest och inser att antingen så ligger det till så här:

1. man åker inte till budapest för stans kulinariska utbud

eller:

2. jag prioriterade spriten framför maten. det enda jag har nerklottrat är ett gäng bra barer.

sanningen ligger nog däremellan. men till mitt och stadens försvar: helvete vad många bra ölhak det finns! de har till och med ett eget samlingsnamn: ruin pubs. det är barer med rivningskontrakt, företrädesvis lokaliserade i det sjunde distriktet, som huserar i nedgångna bostadshus i väntan på att husen ska köpas och renoveras av nya ägare. konsekvensen: en strid ström av barer som öppnar och stänger om vartannat. när jag var i budapest första gången för fem år sedan var de ganska svårhittade och det var mycket anvisningar i form av "och så går du in genom den där dörren som det inte står något på" eller "när du kommer till den där gatan, följ strömmen av hipsters så hittar du". en eloge till hanna aka martha stewart som bodde i budapest ett år och som gav mig tips på alla bra barer, är dig evigt tacksam.

szimpla är the mothership of all ruin pubs. det första öppnade 2001 och 2004 öppnade szimpla kert (kert = trädgård) som är den mest kända ruinpuben i budapest. nu är det kanske lite mer "följ strömmen av turister och backpackers så hittar du", men det är fortfarande ett sjukt trevligt ställe att öla på.
in retrospect - new year's 2008
hanna försöker förstå hur tändaren fungerar på szimpla en blöt nyårsafton 2008. notera att man fick röka inomhus!
fogas kert, budapest
en annan trevlig ruinpub är fogas kert. obs förresten, jag är extremt lättflörtad när det gäller ställen med ljusslingor. så bear that in mind! el rapido är en blandning mellan en taqueria, ett ölställe och en secondhandaffär, också ett bra tips med väldigt god mexikansk mat men seg service. klub vittula är ett pyttelitet källarhål med billig öl som inte heller får missas. är det sommar hittar du också öl och trevligt rajtantajtan i stadsparken városliget, som ligger vid hjältarnas torg. ett tips är att googla "ruin pubs budapest" så får du koll på vilka barer som fortfarande har öppet och om det har dykt upp några nya trevliga tillskott. annars finns den här sjukt bra barguiden också.

shoppa
jag älskar ju allehanda skräp, loppisar, second hand och vintage så här kommer ett par shoppingtips med sådant. den abslout bästa loppisen, men också den svårtillgängligaste, heter ecseri piac och skryter med att vara störst i hela centraleuropa. det går att ta sig dit med buss, men eftersom jag förvandlas till en zombie när jag är på semester har jag endast tagit mig dit medelst taxi. en bra sak att veta är att man kan låta taxin vänta på en i upp till en timme alldeles kostnadsfritt i budapest.

loppisen har öppet varje dag och det är sagt att man måste vara uppe jäkligt tidigt för att få tag på det bästa (på lördagar öppnar den klockan 06). så när jag och calle kom inglidande vid tolvtiden hade ungefär hälften av båsen redan stängt. trots det hittade vi en hel del riktiga snygga och ovanliga saker. mycket industriprylar, art deco och pampiga krusidullmöbler med guld överallt. det enda problemet är att de snyggaste grejerna inte går att frakta hem. heder till calle dock som lyckades frakta hem en otymplig vägglampa i mässing i form av ett elefanthuvud.
ecseri flea market, budapest
old chair, ecseri piac, budapest
en annan loppis är petöfi csarnok i varósliget. loppisen har öppet på lördagar och söndagar och du betalar en liten summa för att komma in på loppisområdet. jag är inte helt förtjust i den här loppisen, det är för mycket nya prylar och elektronik för min smak. men i jämförelse med ecseri piac är det en walk in the park att ta sig dit – både bildigt och bokstavligt talat.
központi antikvárium, budapest
sjuttiotalskläder och gamla militär– och skinnjackor hittar du på jajcica som ligger på dohány útca 94. utvald vintage och second hand hittar du på sputnik d-20 på samma gata nummer 20. fina märken och annat hittar du på ómama antik på budasidan. dressing room på v.óktober 6 útca 19 kan ha en del fina grejer och detsamma gäller second chance på kiraly útca 28. den sistnämnda har också en systerbutik, american rags, som specialiserar sig på nordamerikanska märken.

turista
dog, buda side, budapest
budapest är nog mest känt för sina termalbad och spa-historier. jag är ju lite av en badkruka så utöver den fantastiska arkitekturen är jag faktiskt inte så värst intresserad av baderier. det enda badhuset jag har besökt är széchenybadet, som ligger i stadsparken. nu var det rätt länge sedan jag var där men jag minns att det var ett rätt förvirrande system med omklädning och hyra av skåp. duktigt slitet och skitigt på sina ställen är det också, men åker du dit på vintern kan det vara ganska gött att chilla i poolen utomhus när det är minusgrader.
feelin' like a tourist, buda side, budapest
vill du bocka av ett världsarv ska du promenera den fantastiska paradgatan ándrassy útca längs med planteringar och pampiga krusidullhus fram till hösök tere, hjältarnas torg. sjukt maffigt!
Andrássy útca, Budapest
hösök tere, budapest
på tillbakavägen: få en historielektion på house of terror på ándrassy útca 60. under 1900-talet var huset högkvarter för först den nazistiska hemliga polisen, sedan den kommunistiska. i det här till synes helt vanliga huset, bakom extra förstärkta väggar, fanns förhörsrum, tortyrkammare och avrättningsplats. basutställningen har fått en del kritik, men är ändå värt ett besök. jag ska inte spoila allt för mycket, men låt mig bara säga att hissen ner till avrättningsplatsen fick håret att stå på mina armar.
house of terror, budapest
och till sist:
keleti pályaudvar, budapest (small)
keleti pályaudvar kan vara den snyggaste järnvägsstationen i hela europa. så gå dit och låtsas att du är med i en poirot-film.

Inga kommentarer

© nostalgifabriken
Maira Gall