söndag, januari 24, 2010

industrisemester

lite fågelkvitter och sen är det klippt. helt plötsligt har man vaknat och då är det dags att smida semesterplaner inför sommaren. vi funderar på att köra en hemmasommar. varför åka iväg från stan när den är som allra vackrast? sedan kommer jag att tänka på hur vädret inte brukar vara så samarbetsvilligt när det väl kommer till kritan. så tänker jag att det kanske får bli en utlandssemester ändå.

förra året åkte vi på bilsemester till ruhrområdet. det var ju först tänkt att det skulle vara lite ironisemester. men ju mer vi läste på om det förstod vi att det här tar tyskarna minsann väldigt seriöst. kolla bland annat in den här sidan med tips på hur man lägger upp sin resa efter en så kallad route der industriekultur. en annan bra introduktion är den här artikeln i DN om ruhr. i år är essen (som ligger mitt i ruhr) kulturhuvudstad tillsammans med pecs och istanbul.

Zollverein

den nedlagda gruvan zollverein är ruhrs kolhjärta. förutom själva gruvan hittar du också centret för ruhr 2010 här.

Zollverein

tyvärr kan man ännu inte gå ner i själva gruvan. den är för närvarande vattenfylld. men inom ett par år siktar de på att kunna öppna upp gruvan för allmänheten.

Zollverein

jag kan väl erkänna att jag kan lika mycket om gruvor som jag kunde innan jag besökte zollverein. dvs inte så mycket alls. vi missade den guidade turen vilket var väldigt synd. men annars kan man njuta av att bara ströva fritt på gruvområdet som är helt ENORMT.

Zollverein

Zollverein

Zollverein

byggd i bauhausstil är gruvan känd som den snyggaste gruvan i hela världen. respect!

Zollverein

Zollverein

pariserhjul i mad max-tappning. dock osäkert om det fanns här när gruvan var i bruk.

Zollverein

Zollverein

Deutsche Arbeitsschutz Ausstellung

missa inte heller att gå på deutsche arbeitsschutz ausstellung som är tysklands arbetsskyddsmuseum. det är en blandning mellan tekniska museet, tom tits och ja, jag vet inte vad. ibland var det svårt att avgöra om en del saker var en del av utställningen eller om det var kontor för personalen. för att få fota inne i museet fick man skriva på ett dokument helt på tyska. jag hade ingen aning om vad det var jag skrev på men jag tror att det handlade om att man kunde bli ersättningsskyldig om man pajade något. och på tyskt nitiskt manér fick jag visa upp dokumentet flera gånger inför den ambulerande museipersonalen.

1 kommentar

egon sa...

Förjävla snygga foton! Vi körde hemmasemester i somras (eller ja, Öregrundssemester...) och utomlands i maj och september istället. Rekommenderas varmt. För övrigt - har du bra Berlintips? Vi drar dit ganska snart...

© nostalgifabriken
Maira Gall