söndag, januari 26, 2014

hyvens färskbast önskar vi på södermannagatan

för några veckor sedan gick 2013 års största begivenhet av stapeln. jag pratar givetvis om grande nyårshadiraj deluxe hemma hos hanna och richard. eftersom nyår 2012 var en sådan succé utgick vi från i princip samma laguppställning och meny. utrustade med glatt humör och fem stolar (sådant man får räkna med att kånka på då ens grannar ställer till med baluns) dök vi upp vid sjusnåret lite lagom försenade, som sig bör när man bor närmast och har kortast väg att gå.

pappas gamla kamera från 1971 fick följa med eftersom jag redan hade börjat tulla på 2014 års nyårslöfte: att börja fota mer analogt. illustrerar med en peppig analog-selfie där jag visst råkar räkna till tre istället för att göra v-tecknet.

det skålades.
och åts och dracks.

och poserades.

efter ett tag dök den här herrn upp ...

... och började hetsa om att det snart var dags att snöra på sig kängorna och gå ut och fira in tolvslaget på fjällgatan.
någonstans här blev det lite svårt att hantera det analoga, som synes. richard till höger instämmer helhjärtat.
redan en vecka i förväg hade calle rekat bästa platsen att stå på tolvslaget. vad han inte räknat med var att vi inte riktigt hade alla hästar hemma vid detta tillfälle så hans minutiösa förberedelser gick om intet då vi blev tvungna att fira tolvslaget i en backe. men vi var förstås lika glada ändå.

sedan gick vi tillbaka till hanna och richard och dansade loss.
en mycket bra start på ett mäktigt år!

söndag, januari 19, 2014

roadtrip i usa 14: independence day i savannah

du trodde kanske att du hade kommit undan mina roadtripsinlägg? icke sa nicke! vi fortsätter där vi slutade nämligen i savannah på fjärde juli, för övrigt min andra independence day i usa. för tre år sedan var jag i philadelphia och spanade in parader och frihetsklockor och gud vet vad.

savannah grundades 1733 och den historiska stadskärnan, med sina 22 parkliknande torg, är usa:s största national historic landmark district. dock är stan mindre än vad jag först trodde. ett par dagars semester här och du har täckt in det mesta i sevärdhetsväg. annars är det skönt att bara promenera runt, vilket inte är någon självklarhet i usa direkt. addera sedan lite elegans, dekadens och mormorsgullegull och du har staden i ett nötskal.

letar du efter ett billigt boende i savannah ska du bo på thunderbird inn, som vi bodde på första natten i savannah. vill du ha ett lite mysigare boende är det bed and breakfast som gäller, så på fjärde juli checkade vi in på savannah bed and breakfast. i priset ingår frukost, afternoon tea och "bedtime milk and cookies"(!). väljer du att bo på hotell är det många hotell som har cocktail hour med gratisbubbel, mycket prisvärt med andra ord. vårt bed and breakfast låg alldeles i närheten av mercer house och du som möjligtvis har läst midnight in the garden of good and evil (eller midnatt i godhetens och ondskans trädgård som den heter på svenska) blir nog lite till dig i detta nu. historien om jim williams älskare som sköts till döds i mercer house är en viktig nyckelhändelse i boken. i savannah är det okej att ockupera hus, praktisera svart magi och bli misstänkt för ett eller annat mord, så länge du anordnar förnäma cocktailpartyn ...

på dagen den fjärde juli strosade vi runt i savannahs alla antikbutiker och loppisar. det blev inga fynd för mig men johanna köpte en helt fantastisk klänning (dock inte denna på bilden).

en del i sällskapet var dock mer lättflörtade av stan än andra ...

fina fjärde juli-dekorationer hade de också.

när det blev kväll drog vi oss ned mot floden där det vankades rajraj.

vi snackar bull fighting, utklädda människor och ett redigt fjärde juli-fyrverkeri som höll på i säkert en halvtimme.

sedan hade johan och johanna ett "life is a box of chocolates"-moment på en parkbänk. mycket passande eftersom parkbänksscenen i forrest gump faktiskt spelades in i savannah.

ursäkta förresten för de märkliga bildstorlekarna. jag har bytt till ett bloggertemplate med fast kolumnbredd. mycket snyggt, men också mycket irriterande eftersom bredden inte passar storleken på flickr-länkningarna. är det någon som vet hur man ändrar på fast kolumnbredd får den gärna kommentera nedan.

söndag, januari 12, 2014

en ytterst seriös lördagspromenad

vi tar en promenad till glasmästaren för att beställa ett nytt glas till spegeldörren. här surar calle över glasmästarens obefintliga öppethållande på lördagar medan han googlar andra glasmästare i närområdet.
till slut ger han upp och vi går upp på mosebacketerrassen för att beundra utsikten. calle tänker förmodligen på august strindberg eller något annat djupt.
vi lämnar stadsdelen. jag tar en typisk "fåglar i europeisk storstad"-bild utanför operan.
vi går på citykyrkans konditori. calle funderar förmodligen ännu på august strindberg medan jag tar en bild på tomma hängare.

lördag, januari 04, 2014

året i instagram 2013

det är väl egentligen i december som alla i bloggvärlden går bananas med diverse återblickar, men jag går som vanligt mot strömmen och börjar det nya året med en tillbakablick på 2013 genom instagram-linsen. på instagram heter jag @nostalgifabriken om du vill följa (vilket du såklart vill, jag tar ju superfina bilder)

januari
2013 firades in med fez på huvudet, festligheter på st paulsgatan och fyrverkerier på fjällgatan. vill du ha hela historien går du in här.

februari februari är den absolut tråkigaste månaden om du frågar mig. recept för att stå ut: soliga promenader och planering av usa-roadtrip.

mars
i mars flyttade vi! det här hörnet i vardagsrummet var under lång tid det enda stället i lägenheten som inte var belamrat med flyttkaoz. anledningen till att det tog lång tid att komma i ordning var för att två egensinniga och envisa människor flyttade ihop vars bohag inte riktigt gifte sig med varandra. vi har fortfarande två soffor, så förhandlingar om vilka dubletter som ska sparas och vilka som är under avveckling pågår fortfarande.

april
jag fick en ny superbra chef och med obegränsad tillgång på konfetti och champagne firade vi av högsta hönset slash vår grundare, som drog iväg på nya äventyr. senare fick jag höra att vi fyllde sju svarta sopsäckar med konfettirelaterade prylar på en sådär 25 festdeltagare den där kvällen. rätt bra jobbat om jag får säga det själv. i april tog min kille körkort också! första resan gick till gripsholms slott, som sedermera visade sig vara stängt. vi tröstade oss med promenad i mariefred och besök på världens bästa finloppis qvartinge antik.

maj
 enligt instagram bestod maj av promenader i vitsippebackar på drottningholm och bröllopsfest i järvsö med umpa-umpa-tema på förmiddagen och bondromantik på kvällen.

juni
i juni tog jag min mest gillade bild på instagram år 2013, en riktig smörbild med neon och regnblöt asfalt. du som har hängt med ett tag vet ju att jag älskar att fota smörbilder. innan midsommar åkte vi också iväg på årets största, fetaste och allmänt bästa grej nämligen roadtripen i usa. vrooom!

juli
i juli hade vi hunnit ner till florida keys, där vi träffade på palmer, hemingway och en och annan leguan.

augusti
 väl hemma i svedala hade jag i augusti ett stand by me-moment på calles landställe i mockfjärd. hälsade sedan på arga kossor på bastberget.

september
i september deklarerade tårtan och gipshunden att de är ett par. fångade också den här magiska bilden på väg till jobbet en dimmig morgon.

oktober
 i oktober var jag upptagen med att plugga som en dåre, men jag hann i alla fall ta en bild på en ros och på tårtan som stirrar in i en lampa.

november
i november fyllde jag tre år på instagram! (eller det var nog redan i oktober, precis som instagram själv, men min första bild är från 3 november 2010 först så jag sejfar lite. i vilket fall kan man ändå konstatera att jag var rätt tidig med den vinnande hästen så att säga). jag firade med en selfie i hissen och en smörig solnedgångsbild på slussen.

december
i december åkte jag ner på jobbresa till vår nya butik i malmö. hann ta en bild av den här fina karusellen samt längta lite efter att åka till köpenhamn, nu är det hela två år sedan jag var där sist. (ursäkta dålig formatering). sedan tjuvstartade jag lite med julpyntet. den här julekulan inhandlades på graceland och efter ett halvår i gömmorna var den mycket sugen på att komma fram.
© nostalgifabriken
Maira Gall