söndag, december 30, 2012

lucka 14 till 24 i julkalendern

julhets och lite annat kom emellan, men nu är jag i fas och kan slutföra emily dahls julkalender. så häng med, nu rejsar vi igenom de tio sista bilderna.

14. en bild på dig som du inte visste att den togs lucka 14: en bild på dig som du inte visste om att den togs
tillbaka till den episka usa-roadtripen 2010. här är jag i full färd att fota double arch i arches national park i utah. det var säkert 40 grader varmt och på skyltar längs med gångstigen varnade man för mountain lions. ökenlandskapet är helt galet, man tror att man går runt i en serietidning eller något. och för er som gillar dagens outfit-bloggar kan jag meddela att linnet är inhandlat på wal mart. klart man tar seden dit man kommer, eh ...

15. en bild på ett av dina favoritcitat


de solklara ledorden för varje crazy cat lady. från det fantastiska youtubeklippet "can't hug every cat".

16. en bild på dig som barn.
IMG_0357
de flesta bilder på mig som barn finns hos mina föräldrar, men här bjussar jag på en bild på mig som ganska nykläckt. mamma har illustrerat ljuden. temat på sidan verkar vara "emma blir matad".

17. en bild på dig som tonåring
old times
på den här bilden är jag sjutton-arton (kanske nitton?). alla frisörer som någonsin har fått fria händer att göra vad de vill med mitt hår har alltid klippt ägglugg på mig. det slår aldrig fel. fast just den här luggen är nog en egen kreation (av döma av hårtestarna som spretar hit och dit).

18. en bild på din familj
hmm. den här uppgiften kräver lite letande bland alla analoga foton, som tyvärr nog ligger uppe på vinden. ni får hålla tillgodo med en annan härlig bild på folk som betyder mycket för mig. älskar att en del barer har fotoautomat
bilden är tagen i fotoautomat på någon bar i new york i år. andreas och calle, finfina killar det där.

19. en bild från idag
lucka 19: en bild på dig från idag
varsågod, en bild på mig själv från nästan idag! (den togs samma dag som jag började på det här blogginlägget i alla fall). ser väldigt from ut.

20. en bild på din önskelista i år
första försöket med brunkål
jag hade ingen önskelista i år, men en av sakerna jag önskade mig var en gjutjärnsgryta (som jag också fick). julklappssamtalet med mamma gick till ungefär såhär:

m: vad önskar du dig i julklapp?
e: en gjutjärnsgryta. kolla typ bagaren och kockens hemsida.
m: vill du ha den som rymmer 3,7 eller 4,2 liter?
e: 4,2 är väl bra?
m: mm, det är bra. vill du ha den turkosa så att du matchar dina ugnsformar?
e: ja, det blir bra.
m: nu har jag beställt här medan vi pratar. den kommer om ett par dagar. hämta ut den innan jul så hinner du laga brunkål i den, bra va?
e: ja, det blir jättebra, tack!

min familj ägnar sig inte en sekund åt julklappsmystik.

21. en bild på dig när du är ledsen
jag tar aldrig bilder på mig när jag är ledsen. eller låter mig bli fotad. det enda undantaget är när jag vurpade med cykeln 2009 och slog upp hela hakan. fast då var jag nog mer ute efter att dokumentera min stackars haka. jag besparar dock internet bilderna för min haka ser verkligen inte trevlig ut.

22. en bild på dig när du är glad
peppar
glädjen flödar på restaurang peppar någongång 2010! det kan vara sällskapet, maten, ölen eller allt pynt i lokalen.

23. en bild som bäst beskriver ditt humör idag
IMG_0352
idag är jag trött, seg och har lite ont i huvudet. jag hoppas att det släpper när jag har varit iväg och tränat idag.

24. en bild på en tidigare julafton
christmas dinner preparations
förra julen hälsade jag på jenny och martin i leicester. så här är en bild när vi är i full färd att förbereda julmaten. martin har precis plockat ut kalkoninkråmet och jenny tycker att det är sådär fräscht. fast gott blev det.

torsdag, december 20, 2012

kattgirlangen!

kattgirlangen
i helgen anordnade jag en liten oansenlig glöggfest (där sista gästen lämnade huset 03.30 iofs). en av presenterna jag fick var en kattgirlang, komplett med plum pudding och allt. nu är stora frågan: kan man ha den framme året runt?!

ps. for all your crazy cat ladies (and gentlemen) i landet kan jag berätta att den kan inhandlas på byggfabriken.

torsdag, december 13, 2012

lucka fyra till tretton i julkalendern

nu blev man lite efter här, så jag river raskt av lucka 4-13 i emily dahls julkalender.

4. en bild på någon du beundrar
hanna
"jag tänkte att du och jag kanske kunde gå och fika lite efter jobbet". så började min och hannas vänskap. det var 2006 och hanna hade precis flyttat till stockholm. vi hade varit kollegor i två dagar när jag fick frågan, och på den vägen är det. hur hannas och min vänskap började är rätt talande för hur hanna jobbar. hon är snabb, orädd och jäkligt målmedveten. hon är en av de mest oförställda människor jag känner och hon bjuder stort på sig själv, både i framgång och motgång. det sistnämnda använder hon för att bli starkare och för att komma igen. dessutom är hon smart, rolig och snygg. och som om det inte skulle vara nog är hon också den perfekta värdinnan.

5. en bild på dig som togs i somras. IMG_5154
det här är nog den enda bilden jag har på mig själv från i somras. fotot är taget utanför stadsmissionen i liljeholmen och jag hade precis innan köpt en hatt på beyond retro. kände mig lite som prusseluskan, därav den något tvetydiga minen.

6. en bild på någon du älskar
calle och det ungerska språket
det här är calle. vi träffades när vi pluggade på jmk 2003 och blev ihop efter en blöt efterfest. efter ungefär ett år gjorde han slut och jag var så arg att jag inte låtsades att han fanns den resterande vårterminen som vi gick i samma klass. inte ett ord, inte ens en blick. en sådär nio år och en begravd stridsyxa senare sågs vi igen och ljuv musik uppstod. typ så.

det finns så himla många fina saker jag gillar med calle, men en av de bästa är att hans hand, oftast helt omedvetet, ständigt söker sig till min.

7. en bild på dig när du ser ut som du alltid skulle vilja se ut new year's 2007
på nyårsafton 2007 var jag glad, snygg och ung (och eventuellt lite rund om fötterna). precis så vill jag se ut. minus fotrundheten då.

8. en bild på en av de bästa kvällarna i ditt liv.
ann o johanna
mellan 2002 och 2009 bodde vi praktiskt taget på debaser varje helg. bilden är tagen en varm julikväll 2008 på debasers uteservering. jag har i ärlighetens namn lite svårt att komma ihåg exakt vad som hände just den kvällen, debaserperioden var mer av en magisk tidsålder som liksom smälte ihop till en enda lång kväll. jag har haft så fantastiskt roligt där att hälften vore nog.

9. en bild på din lägenhet
här är en bild på mitt kök. älskar mitt kök! det ser ut som ett torpkök mitt ute på landet fastän jag bor i lägenhet mitt i stan. sedan renoveringen för ett år sedan är allt nytt och fräscht, så det är en dröm att laga mat i det.
and after! the kitchen before renovation ...
så här såg det förresten ut i köket innan renoveringen. rätt sunkigt faktiskt.

10. en bild på ditt favoritdjur.
tårtan & rutan
det kan ju inte bli annat än en bild på mina två älskade katter rutan och tårtan. rutan är äldst och ser ungefär ut som spökplumpen. hennes favoritsysselsättning är att, eh, äta … sedan har vi tårtan. hon har faktiskt en ganska irriterande persona, rätt divig och ogin, men hon är ju så förbaskat söt att man genast förlåter henne.

11. en bild på något som representerar dina framtidsdrömmar.
san francisco
bilden är tagen i san francisco 2010 som blev sista stoppet under vår fantastiska roadtrip i usa där vi klämde 20 stater på 25 dagar. bloggen därifrån hittar du här. nu är jag igång igen och planerar för fullt (läs tjatar på körtkortsinnehavande kompisar) inför usa-roadtrip 2.0 nästa sommar. så jag hoppas att min framtid innehåller många fantastiska resor, allra helst sjukt långa roadtrips med magnifika naturupplevelser.

12. en bild på någon du saknar
peppar
hanna och jag blev vänner 2001 i toalettkön på historiska muséet när vi pluggade arkeologi. i perioder har vi umgåtts väldigt mycket och hon är nog den person som vet mest om mig. nu umgås vi nästan inte alls och det är väldigt sorgligt för hon är en av de vettigaste människorna jag känner.

13. en bild på någon av dina favoritsaker
kräftskiva på lower ringside
en trädgård kanske inte riktigt är en sak, men det är en av de saker jag uppskattar väldigt mycket att ha i mitt liv. bor man litet är det helt fantastiskt att ändå kunna ha stora kräftskivor, midsommarfiranden och diverse grillmiddagar för många personer.

måndag, december 03, 2012

lucka tre: en bild på din bästa vän

3. en bild på din bästa vän gällnö 2011
dags för del tre i julkalendern. vilka är de här två krabaterna? och vad gör de? på fråga två har jag inget bra svar, men på fråga ett kan jag meddela att det här är björn och andreas. de har på senare år intagit en betydande plats i mitt hjärta.

björn och jag dejtade loss år 2003 och enligt honom har vi fortfarande "bara en liten paus". björn är kanske den mest egensinniga människa jag känner. vilket kan reta gallfeber på mig. han vägrar till exempel gå till babylon, för "där finns örtio hipsterfjantar to-go", men att gå på systerbaren indigo 200 meter därifrån är inga problem. fast självklart är det mera roligt än sorgligt att umgås med honom. han har till exempel alltid en massa projekt för sig, som till exempel storvulna planer på att köpa ett yttepyttehus mitt i skogen. nästa vecka har han snöat in på vandringar (även om det på bekvämt stadsmanér innebär att han tar taxi upp till bergen han ska vandra i). en vecka senare åker han en tur på finlandsfärjan ensam för att hinna läsa klart en bok till bokklubben ("annars är det ju så himla lätt att internetta bort all lästid om man stannar hemma").

andreas är en svärmorsdröm. alltså på riktigt. han är en hyvens reko kille som betalar räkningarna i tid, pensionssparar duktigt, som har bra åsikter och värderingar och som kan prata känslor och annat fint. han lagar alldeles fantastiskt god mat och när jag är hemma hos honom brukar jag beundra hans preussiska ordning och dammfria hem. hade jag inte varit närapå bortgift hade jag slagit till direkt.

bilden är från sommaren 2011 och vi sitter och väntar på skärgårdsbåten som ska ta oss tillbaka till stan.  det är någon månad efter att tomas en vecka innan semestern förklarade för mig att mitt sällskap inte var önskvärt längre. men i sällskap av de här två (och en och annan vinflaska) blev sommaren i alla fall bättre än botten. det är jag så evinnerligt tacksam för.



söndag, december 02, 2012

emily dahls julkalender

okejdå, jag gör väl som resten av internet och gör emily dahls julkalender. listan på uppdrag hittar du här. jag har ju redan missat lucka nummer ett, så jag hetsar på och levererar två dagar på raken.

1. en bild på dig själv som du tycker mycket om.
IMG_2568-pola
det är sommar och jag och ann sitter på sunkigt ölhak vid södra station och är oförskämt glada. sådär glad man bara kan vara när allt är lite nytt och spännande (som till exempel sitt livs första betalda semester) och man inte behöver snitta många timmars sömn per natt för att se helt oförstörd ut. förmodligen är vi strax på väg till debasers uteservering eller trädgården där vi spenderade alla nätter den magiska sommaren 2006.

2. en bild på dig hemma vår osv.
jag kommer få grava problem att fullfölja den här julkalendern inser jag nu. eftersom det är jag som är den galna fotande japanen i bekantskapskretsen medan mina vänner förlitar sig på min dokumenteringsmani finns det av förklarliga skäl inte så många bilder på mig. varken tagna hemma eller någon annanstans. måste skaffa en självutlösare, men tills dess får du hålla till godo med mina fötter, bekvämt placerade på frukostbordet en solig dag i min trädgård. det är inte kattskit det.
© nostalgifabriken
Maira Gall