fredag, maj 25, 2012

vår bästa tid är nu

har jag berättat hur mycket jag älskar den här årstiden? vår osv. vår osv. vår osv. vår osv. vår osv. vår osv. vår osv. vår osv. vår osv.

söndag, maj 20, 2012

brussels? no, this is a train,

för ett par veckor sedan packade jag väskan, mötte upp två eminenta kompisar på arlanda och styrde kosan mot bryssel. målet var att lära sig så mycket som möjligt om öl medelst smakprovning och runtvallning på diverse olika bryggerier. lite oklart hur jag blev medbjuden på detta, men jag är inte den som bangar ny kunskap inom ämnen jag inte kan ett jota om.

blev för övrigt dumförklarad efter ungefär tio minuters vistelse i belgien. vi vilse på tågperrong på flygplatsen. jag pekar på tåg och frågar konduktör "brussels?". får svaret "no, this is a train". pappahumor verkar stå högt i kurs.

nåväl, första stoppet blev a la morte subite, en fjärde generationens familjeägd ölhall med originalinredning från 1928. där drack vi våra första öl och jag insåg direkt att belgisk öl och jag nog aldrig riktigt kommer bli kompisar.
morte subite inredning på morte subite tre nyanser av öl på morte subite
sedan knallade vi vidare till brasserie cantillon brewery. där lärde vi oss allt om spontanjäst öl.visdomar på cantillon brewery
flaskor på cantillon brewerycantillon brewery mönster på cantillon brewery
sedan var det dags att gå till ölkaféernas kafé, nämligen delirium café. de skryter över att ha ett ölsortiment som överstiger 2000 sorter. på vägen dit passerade vi en del intressanta butiker.
window shoppping pt 2 godisbutik i bryssel anders och nattlinnena pt 2 window shopping
på delirium drack jag den äckligaste ölen någonsin: cookie beer. i våra ölanteckningar står det följande: "maryland vomit. fadd sur smak med en eftersmak av bondkaka. det smakar som bilden av kakdeg". fast jag får väl skylla mig själv när till och med bartendern frågade "do you really want to order that beer? it's not very good. at all".
på delirium pt 2 på delirium pt 3
och det var dag ett i bryssel!

söndag, maj 06, 2012

jag har blivit bloggutmanad!

helen aka @rockspindeln – tuff tjej med koll på både data och klänningar har utmanat mig att svara på 11 frågor och sedan skicka vidare 11 frågor till andra bloggare. but of course säger jag! here goes:

1. Berätta allt om din första kyss!
h&m
han var tuffast i klassen och jag var en plugghäst. chansen till hångel således minimal. men mot alla odds hände det otänkbara och vi blev ihop. första kyssen var svettig och nervös. jag kände jag att nu jäklar var det dags att leverera, annars skulle jag snabbt förpassas till nördhörnan igen. vilket resulterade i att jag satt stelt på soffkanten en meter från mitt objet d'amour och pratade och pratade, allt för att skjuta upp det oundvikliga. efter två timmar fick han lyckligtvis nog, drog mig till sig och hånglade mig vimmelkantig. jag minns att jag tänkte "nu händer det!" samtidigt som jag tänkte "det här händer inte på riktigt, va?".

vi var ihop i 27 dagar enligt min dagbok. efter det kommer två års dagboksanteckningar med spekulationer om varför han gjorde slut. gud vad glad jag är att jag inte är tonåring längre.

 2. Vem får dig att rodna?
min mamma. mer frispråkig kvinna får man leta efter. hon är en kvinnlig variant av shit my dad says. ett axplock av saker hon har sagt om kärlek:

"se till att han aldrig hamnar på hyreskontraktet bara!" (när jag deklarerade att jag och min dåvarande kille skulle flytta ihop)

"jaha, så han har gjort slut med dig igen? när din pappa bröt vår förlovning torkade jag tårarna, satte på ny mascara och började dejta stans snyggaste kille. jag vandrade gata upp och gata ner med honom och såg till att din pappa fick se. så gör man om man vill ha en karl tillbaka." (jag följde hennes råd. det funkade, ett tag i alla fall)

"jaha, så han har gjort slut med dig IGEN? vad ska du med den där gubbstrutten och hans trettioårskris till? låt honom leka med sina gitarrer och sin kickboxning i fred och var glad över att du slipper skiten istället". (när vi gjorde slut för tredje gången.)

"jaha, vem är du i bryssel med? två gamla skolkompisar alltså. så calle är inte med? nähä, det var synd, annars hade du fått krama honom från mig. jag är ju nästan lite kär i honom. och bara så att du vet: det är inte värt att hoppa över skaklarna med någon i bryssel när du har en så bra kille". (ur hennes senaste telefonsamtal till mig)

3. Vilken film kan du citera som ett rinnande vatten? (Eller nära inpå.)
oj. är dålig på sånt där. men mitt favoritcitat är från bridesmaids: "i took nine!". och ja, det handlar om hundvalpar.

4. Vad var ditt favoritämne i skolan och hur har du nytta av det nu?
historia! intresset ledde till en högskoleexamen i arkeologi. att jag kan rabbla namnet på olika sorters yxor från bronsåldern är inget jag kanske har så stor nytta av idag, men det har främst gett mig två bra saker: källkritik. alltså riktig sådan, med första- och andrahandskällor, beroende, tendens, urval och andra bra uttryck man kan slänga sig med. den andra saken är att man inser att historia är i ständig förändring, det är något som skrivs i nutid, inte dåtid. bra att kunna ge svar på tal på om någon exempelvis börjar orera om kvinnor, män och "så har det varit ända sedan stenåldern"

5. Vilket är det bästa spelet som någonsin skapats och varför är det så bra? Nostalgi?
fredagsmyz
ne-spelet! anledningen? i mig bor en liten besserwisser som får komma till tals när det vankas frågespel. jag skriker "jagkanjagkanjagkanjagkan"på varje fråga (gäller oavsett om frågan är min eller någon annans. eller om jag kan svaret eller inte).

6. Tipsa om en app som du inte kan leva utan!
instagrambonanza
instagram. älskar, vilket kanske märks. heter nostalgifabriken, gå in och följ!

7. Vem skulle du vilja äta middag med? Som du inte har träffat än men gärna vill hänga med.
en person jag tycker verkar trevlig är emma sundh som bloggar på emmas vintage. och så har hon ju katt! annars verkar ju hennes kompis volanglinda vara sjukt trevlig också. i övigt är jag öppen för middagsförslag från de flesta (så länge jag slipper laga mat så). förutom möjligtvis madonna och courtney love, de verkar läskiga.

8. Vad skulle du vilja lära dig eller bli ännu bättre på?
bildbehandling. har ganska dåligt tålamod och tar ofta genvägar. kvantitet framför kvalitet är min devis tyvärr.

9. Vilken låt har i princip förändrat ditt liv?
you take my breath away med the knife. en av mina bästa kompisar lärde jag känna 2001 på spraydate av alla ställen (vi var intresserade av samma killar). genom henne lärde jag känna ett gäng människor jag umgås väldigt mycket med idag. den här låten lyssnade vi sönder sommaren 2004 i hennes lägenhet på wollmar yxkullsgatan. stackars grannar.

10. Vad hade du velat höra när du växte upp som du vet nu som vuxen? 
 ta det lugnt med pluggandet. ingen bryr sig om ett mvg mer eller mindre. satsa på att ge allt när du väl får ett jobb istället. inte så att mina föräldrar varit slavdrivare på den fronten – på sin höjd klippte pappa ut tidingsurklipp om hur bra det är att vara civilingenjör och lade på mitt skrivbord. men jag hade behövt att höra det från mig själv tror jag.

11. Vilken bild är du extra stolt över och vad är du mest nöjd med?
 jösses, jag har ju tagit säkert 40 000 bilder, så det är svårt att välja ut en. men den här bilden gör mig glad. min kompis johanna gör sig så otroligt bra på bild. inte nog med att hon är snygg, hon ser så naturlig ut. hon är en dröm att fota!
in retrospect – new year's 2007

jag låter utmaningen stå öppen för den som vill, så hit me med dina svar! här kommer frågorna:

1. vilken bok har betytt mest för dig?
2. vilket är ditt favoritresemål och varför?
3. ditt bästa loppisfynd, vad var det och vad kostade det?
4. ditt tidigaste barndomsminne, vad var det?
5. berätta om det pinsammaste du gjort
6. vad gillar du mest hos en partner?
7. vilken matingrediens skulle du inte kunna leva utan?
8. vad är det modigaste du har gjort?
9. vilken är den mäktigaste låttexten? och varför?
10. om du inte jobbade med det du gjorde nu, vad skulle du vilja jobba med då?
11. vilken årstid gillar du bäst?


tisdag, maj 01, 2012

new york: kulturen

ska man kultivera sig i new york är moma ett självskrivet stopp. jag har endast medelkoll på konst, men till och med jag förstår storheten. calle gav moma fem av fem äpplen. jag gav det fyra och ett halvätet.
calle simmar ur bild @ moma konst och skräp @ moma män @ moma
national museum of the american indian. calle gav det två av fem äpplen. det får ytterligare ett av mig. mest för att det såg väldigt roligt ut när calle kollade sin mobil i en tipi.calle i tipi på native american museum
en dag tog vi en tur med båt och hälsade på frihetsgudinnan. very new yorkish! plåtfröken fick en fyra av oss båda.
statue of liberty II
vädret var inte det bästa, men vi var glada ändå där vi gick runt med audioguiderna i högsta hugg.
turistar loss med audioguide i högsta hugg det mås bra IMG_3929
fast vårt egentliga mål för båtresan var ellis island. jag noterar det fina taket i registreringshallen. fem äpplen av fem från oss båda blev det. bästa turistmålet på hela resan vill jag nog påstå.registreringssalen, ellis island
en kö av snåla människor på veckans "pay what you like"-dag utanför whitney museum. som straff för vår snålhet bjöds vi på whitneybiennal, vilket betydde att standardutsällningen var ersatt med kroki och dansperformance. calle var upprörd och gav upplevelsen ett äpple.
köar som får utanför whitneymuseet på veckans pay as you like-dag
jag tycker det ändå var värt två äpplen. men mest för att jag hittade en bok i giftshoppen som jag hade kunnat vara författare till.
hade kunnat stå emma danielsson som författare till denna bok
peppen som uppstod när vi skulle besöka vernissage/grafittistället 5 pointz i queens!
peppen var enorm att besöka 5 pointz. som tyvärr var stängt när vi var där.
besvikelsen som uppstod när vi insåg att det var stängt! 5 pointz
oh, well. nästa gång. det fick en stadig trea trots att det inte var öppet.
5 pointz
bästa bioupplevelsen: nitehawk cinema i tramsbrooklyn. öl, hamburgare och amerikansk kvasi-indiefilm på en och samma gång. fyra äpplen av fem.
biografen nitehawk
sömnigaste upplevelsen: skyscraper museum. gå inte dit är rådet jag kan ge. om du inte är extremt sugen på att se ritningar som denna i överflöd. ett halvätet äpple av fem.
på (det inte så rafflande) skyscraper museum
det var nog alles från new york. fast stay tuned, en annan har ju hunnit med att åka till bryssel under tiden också!
© nostalgifabriken
Maira Gall