måndag, juni 29, 2015

för att vara en downshiftad midsommar åt vi rätt mycket mat alltså

som de friare av traditionella och otraditionella högtider vi är hade vi redan i februari planer på en storslagen midsommar på julita med en liten men härlig skara människor. men sen vet vi inte riktigt vad som hände för helt plötsligt stod helgen inför dörren och folket var visst spridda för vinden. men några tappra själar längtade ändå efter den sörmländska myllan, så kvällen innan midsommar möttes vi upp på den lokala matvarubutiken, spontankomponerade en midsommarmeny på plats och handlade med oss det vi behövde för en downshiftad midsommar.

och så på självaste midsommarmorgonen tog vi tidiga tåget ut. dock med 20 minuters försening som gjorde att vi missade bussen i katrineholm. nästa buss skulle gå fyra timmar senare. här ber jag mina medresenärer att se lite sj-purkna ut (lyckas sådär).
IMG_5370_liten
som tur är bor mina föräldrar i närheten och de kunde skjutsa oss till slutmålet, så ingen skada skedd (annat än att det känns weird att behöva be sina föräldrar om hjälp som 35-åring).
IMG_5426_liten
det är så himla vackert i naturen nu.
IMG_5523_liten
IMG_5392_liten
IMG_5396_liten
IMG_5524_liten
vi dukade upp en modest midsommarlunch i vår sommarlägenhet. den här punschverandan är min favoritplats för övrigt.
IMG_5375_liten
IMG_5377_liten
det säger en del om mina prioriteringar i vårt lantliga chateau när skumpaglasen är på plats tidigare än vanliga dricksglas ...
IMG_5381_liten
sedan promenerade vi till hanna och richards landställe längre ner på vägen. men först spanade vi in den lokala faunan, vilket visade sig vara tre misstänksamma föl.IMG_5430_liten
IMG_5471_liten
samt ett gäng nyfikna kor.

efter lite trädgårdsarbete var det dags att äta igen.
IMG_5451_liten
IMG_5486_liten
och sedan en promenad för att smälta maten ...
IMG_5500_liten
... innan vi gick på det igen med efterrätten.
IMG_5515_liten
sedan satt vi vid brasan, drack vin och pratade och lyssnade på nittitalshits hela kvällen. och efter det tackade jag för mig och gick hem till sommarlägenheten genom den ljusa natten. 

torsdag, juni 18, 2015

en semesterlista

efter att ha spontansajnat upp på utlandssemester nummer två den här sommaren känner jag att jag måste styra upp lite bland sommarens eskapader. men istället för excelark hoppas jag kunna bringa lite reda i oordningen genom att planka elsas semesterlista.

vad ska du göra på din semester?

njuta av sol, åka lite utomlands och äta sjukt långa frukostar. försöka hinna använda min garderob som till 80% består av kläder som bäst bärs när det är mellan 20 till 35 grader celsius.
IMG_5804

ska du åka nånstans?

ja! till paris med calle och sedan roadtrip i norra italien med andreas, björn och björns tjej martina (som jag har träffat sammanlagt 30 minuter under väldigt blöt kväll på kellys på calles födelsedag i november förra året. men har på känn att hon är mycket trevlig). hade hoppats på att hinna med auktionsveckan i gagnef också, men det är samtidigt som jag åker till italien. vill också hinna med att hänga på johan och johannas torp som de flyttat till. och så har vi ju julita också! späckat, minsann.
lisbon, portugal liten
house on the river, portugal, liten

hur länge ska du vara ledig?

ytterst oklart. har tagit ledigt tre veckor i juli men har lite dålig koll på hur många semesterdagar jag brände i tokyo. eftersom calle jobbar hela sommaren skulle det vara fint att dra iväg i höst nånstans, men det är lite beroende på mina semesterdagar och hur det ser ut med jobb för calles del.

vad vill du verkligen hinna med?

lite svensk sommar. svensk sommar är bäst. när den är på humör vill säga. vilket den oftast inte är. har också en förkärlek för svensk sommar i stan. inget går upp mot att vara ledig på de ställen man oftast förknippar med jobb och hets. tomma tunnelbanevagnar tex, de gör mig upprymd på ett helt oförklarligt sätt.
midsummer's 2011
IMG_3802liten
bröllopsfest i järvsö
IMG_1588_liten

vad tror du egentligen att du kommer göra?

svära över det svenska vädret och vara ytterst tacksam för mina två utlandssemestrar.
IMG_1636_liten

vad ser du mest fram emot?

att få vakna utan att veta vilken dag det är, bara att man är ledig och att man inte ska jobba imorgon.

vad kan gå fel?

ouf, orkar inte tänka på det. jag tar en dag i sänder. men om jag ska kbt:a mig igenom denna fråga så: förmodligen finns det en risk att mina pengar inte kommer räcka till att leva bekymmerslöst pga betalade en förmögenhet i elsladdar denna månad och fick inte tillbaka lika mycket på skatten som jag brukar. det är nog min största ångest inför denna semester faktiskt, att behöva snåla.

vad kommer du lägga mest pengar på?

önskar jag kunde säga loppisfynd, men tror det blir bensin, vin och boende.
IMG_0534

vad kommer du köpa inför semestern? 

letar efter en axelremsväska, helst i läder eller annat hållbart material som har plats för kamera. gärna med blixtlås.

kommer du använda det?

ja. som sjutton! om jag bara hittar den perfekta väskan så ...

kommer du bli brun?

oh, ja! det är något av min sommarspecialitet faktiskt. blir lätt brun och nästan aldrig röd.

vad kommer du äta?

matiga sallader! grilla! plus en massa gott i italien. hela planen är att agriturista loss i små byar. ser så mycket fram emot detta!
midsommar 2012
IMG_2955liten

vad kommer du dricka?

eftersom öl är dyrt i italien gissar jag på vin, vin, vin och lite mer vin. sen bubbel, en massa vatten. och kaffe!
midsummer's 2011 emma dricker kaffe, massolit books, budapest
midsommar 2012

vad kommer göra den här semestern extra bra? 

öh, att man är ledig ...?

vad kommer du ha på dig?

klänningar!

hur kommer du att göra dig illa?

jobbig fråga. jag har ju lite av ett magiskt tänkande och vill inte jinxa shit. så jag hoppar över den frågan.
midsummer 2010

vad oroar du dig för ?

kattvakt. när jag är i italien är calle hemma. men parisresan har vi inte riktigt löst än.
IMG_3824liten

vad kommer bli extra speciellt?

det här med att vara utomlands två gånger på samma semester. har nog inte hänt tidigare tror jag.
vasaparken

hur kommer du minnas din semester sen, i september?

att den var dyr och att det var så länge sen att det knappt hänt. som med alla semestrar när man hunnit jobba två veckor ...

torsdag, juni 11, 2015

välkommen till min mammas blogg

i ett inlägg visade isabelle pedersen hur det kunde sett ut om hennes mamma haft en blogg när hon var ung. det tyckte jag var himla fint, och som av en händelse har min pappa börjat skanna in sina gamla diabilder digitalt, ett gigantiskt projekt eftersom han har fotat en hel del i sina dar (anar ett visst släktdrag här). så nu plankar jag idén, rakt upp och ner. så välkommen till min mammas blogg!

det här är min mamma. hon hade ett helt pärlband av italienska friare efter sig när hon och mormor åkte på sin första resa utomlands. helt förståeligt om du frågar mig.
IMG_0137_liten
skanna000001_liten
här är en bild på min mamma och pappa. de träffades när mamma var femton och pappa sexton. här är pappa hemma på permission från boden där han låg i lumpen. jag gissar att året är 1968 eller 1969. (vet inte om den där spindelsaken är något som fastnat på fotot eller om det är kreativ outfit).

1971 flyttade mamma och pappa till bogotà i colombia. pappa jobbade på ericsson. här är en kollega till honom. ingen skrivmaskin på skrivbordet, däremot en rejäl askkopp. man måste prioritera eh.
IMG_0042_liten
och så här såg det ut i colombia ut på 70-talet.
IMG_0232_liten
IMG_0149_liten
IMG_0763_liten
(stolarna!!)
IMG_0018_liten
av bilderna att döma gick det ingen nöd på festligheter. inklusive röka inomhus.
IMG_0185_liten
samt att klä ut sig. här är mamma sjuksköterska och pappa lajvar munk med något spjuveraktigt i blicken.
IMG_0396_liten
gonzovarning på pappa.
IMG_0322_liten
IMG_0056_liten
IMG_0522_liten
dagen efter kommer eftertänksamhetens kranka betongkeps som ett brev på posten. skön pipa förresten.
IMG_0704_liten
IMG_0726_liten
ibland roade man sig på andra, lite mer gudfruktiga sätt. som fotboll tex.
IMG_0722_liten
och ridning.
IMG_0478_liten
lite oklart vad som händer här men jag tror det är någon slags pjäs som spelas upp.
IMG_0539_liten
midsommar firades nästan som vanligt.
IMG_0239_liten
och till jul vankades lussebullar som sig bör. kvinnan som matchar skjortan efter lussebullen är min mormor, den unge mannen i bakgrunden är min pappa. tjejen med frikyrklig min är min mamma och kvinnan med de coolaste glasögonen är min farmor. så många favoritpersoner på en och samma bild!
IMG_0328_liten
de företog mer eller mindre våghalsiga roadtrips.
IMG_0103_liten
IMG_0152_liten IMG_0454_liten
bland annat bilade de över bergen till till venezuela. väl framme i caracas var det någon som upplyste om att vägpirater som fejkade trafikolyckor var väldigt vanliga. läskigt, tyckte mamma.
IMG_0169_liten
IMG_0665_liten
när jag fick se de här bilderna hajade jag till. jag hade sett det här huset flimra förbi på internet förut, men vad var det för något egentligen? och varför surrade det runt på internet?
IMG_0576_liten
IMG_0578_liten
efter lite detektivdatande förstod jag att det var hotel del salto, ett gammalt lyxhotell som ligger tre mil utanför bogotà. hotellet byggdes på 20-talet och har fantastisk utsikt över salto de tequendama som är ett 130 meter högt vattenfall. på grund av förmodade vattenföroreningar stängde hotellet 1990, men enligt grannarna verkar några av hotellets gäster dröja sig kvar. det gick tydligen vilt till på terrassen förr i tiden, speciellt efter ett par glas, och en del ramlade helt sonika ner för berget.

som om det inte vore nog med osaliga andar omgärdas vattenfallet av en legend som uppkom när spanjorerna erövrade sydamerika på ett synnerligen bryskt sätt. det påstods att slavar som hoppade ner i vattenfallet förvandlades till örnar och på så sätt kunde flyga från sina plågoandar. tveksamt om det fungerade dock.

i mammas och pappas umgängeskrets kryllade det sedermera av barn.
IMG_0371_liten
däribland min fantastiskt söta syster.  IMG_0418_liten
notera hur städad min pappa blev efter att han fick barn.IMG_0436_liten
slut på bildkavalkad, puh!

© nostalgifabriken
Maira Gall